OVER MIJ
Mario Schmidt, 19 jaar
Het ondernemersschap is iets wat bij mijn familie in het bloed zit. Ook bij mij zit de wil om te ondernemen er al een tijdje in, toen ik in groep 7 zat schreef ik al mijn eerste ondernemingsplan. In 2019 ben ik echt gestart, met een onderneming in de koffiebranche, toen bekend als Haagse Koffieheren. Inmiddels heb ik vele wegen bewandeld en ben ik geland in de zwembadbranche waar ik enorm veel energie en plezier haal uit de vele projecten.
Het echte ondernemen begon in havo 3. Daar moest ik kiezen welk profiel ik volgend jaar zou gaan volgen. Al vrij snel besloot ik om Economie en Maatschappij te kiezen, want ja, ik hou van ondernemen. Echter stond er ook een interessante extra optie in het profielboekje: het International Business College. Op het IBC zou je in een jaar jouw eigen onderneming starten en een hoop ondernemerskwaliteiten ontwikkelen. Dit leek mij de uitgekozen kans om eindekijk echt te gaan starten, en dus koos ik ook om het IBC te gaan volgen.Het IBC (International Business College) is een programma van 20-80learning. Het concept is dat je 80% (4 dagen) van je schooltijd daadwerkelijk met school bezig bent, en 20% (1 dag) de tijd krijgt om op school aan jouw bedrijf te werken. Dit is de ‘IBC-dag’ waar je les krijgt in onder andere psychologie, presenteren & communiceren (PPC), informatica, business english en boekhouden. Naast deze vakken doe je een stage bij een bedrijf, ga je op veel interessante excursies en een buitenlandse studiereis. Maar het onderdeel van het IBC waar je het meest bezig zal zijn, is Jong Ondernemen.
Fast forward naar de toekomst, inmiddels is het originele bedrijfje wat we zijn gestart onder Jong Ondernemen ontbonden en blijft dit een project waar ik met veel trots op terugkijk. Ik heb destijds besloten mij volledig te focussen op het werk wat ik binnen de zwembadbranche doe. Daar haal ik simpelweg het meeste energie uit, en heb ik tegelijkertijd de mogelijkheid om maatschappelijke impact te maken.
Als jonge ondernemer weet ik hoe lastig het kan zijn om, speciaal als minderjarige, een bedrijf te starten. Daarom biedt ik jonge ondernemers ondersteuning bij het opzetten en bouwen van hun bedrijfje. Dat doe ik volledig kosteloos en zie ik als een maatschappelijke taak. De juiste hulp en begeleiding op dit specifieke vak had ik destijds niet en heeft mij daarmee vertraging opgeleverd en de vraag: gaat dit wel lukken? Toch heb ik dit doorgezet, en daarbij wil ik anderen nu graag helpen!