Zakelijke rekening aanvragen als minderjarige

Als bedrijf ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Je mag namelijk jouw privérekening gebruiken voor jouw zakelijke betalingen als het aan de belastingdienst ligt. Echter denken de banken daar anders over. Volgens de bank mag je jouw privé-rekening niet gebruiken voor zakelijke doeleinden. Maar waarom is dat zo? En hoe kan je dan als minderjarige ondernemer een zakelijke rekening openen?

Privé-rekening voor zakelijke doeleinden
Zoals je hierboven al las, mag je wat de belastingdienst betreft jouw privé-rekening gebruiken voor jouw onderneming. Fiscaal gezien maakt dit niets uit, al kost het boekhoudtechnisch misschien wat meer werk. Banken zien echter niet graag dat jij jouw privé-rekening gebruikt voor jouw bedrijf, omdat ze de inkomsten van een (duurdere) zakelijke rekening mislopen en niet kunnen controleren op witwassen. Ter indicatie: een jongerenrekening is vaak gratis, en een meerderjarige privérekening kost zo’n 2,50 euro per maand. Voor een zakelijke rekening betaal je al gauw 10 euro per maand + een hoop extra kosten voor transacties, internetbankieren en dergelijke. Een behoorlijk verschil dus. Om die reden verbieden banken vaak jouw privérekening zakelijk te gebruiken, en voeren ze automatische controles uit op het zakelijk gebruik.

Als jij op basis van opdrachten werkt, en zo’n 10 betalingen per maand verwerkt, kan je jouw privé-rekening prima gebruiken voor zakelijk gebruik en zal de bank hier niet snel achterkomen of moeilijk over doen. Wanneer je een webshop wilt starten, veel klanten verwacht of online betalingen wilt ontvangen kom je bijna niet onder een zakelijke rekening uit.

Welke banken accepteren minderjarige klanten?
Over het accepteren van een minderjarige klant denken banken vaak verschillend. Soms mag het met toestemming van je ouders, soms met een handlichting of soms zelfs helemaal niet. Wij hebben bij alle banken een rondvraag gedaan en dit voor jou op een rijtje gezet:

  • ABN AMRO: Wanneer je ouders als gevolmachtigde staan ingeschreven bij de KVK, mag je een rekening openen met toestemming van je ouders. Heb je een handlichting? Dan mag je dit zelfstandig doen.
  • ING Bank: Accepteert enkel minderjarige klanten met een handlichting.
  • Rabobank: Accepteert enkel minderjarigen met een handlichting zonder enige financiële beperkingen.
  • SNS Bank: Accepteert in geen geval minderjarige zakelijke klanten.
  • ASN Bank: Accepteert in geen geval minderjarige zakelijke klanten.
  • Regiobank: Accepteert in geen geval minderjarige zakelijke klanten.
  • Bunq: Accepteert sinds 2020 in geen geval minderjarige zakelijke klanten.
  • Knab: Accepteert in geen geval minderjarige zakelijke klanten.
  • Triodos bank: Accepteert enkel minderjarige klanten met een handlichting.

Onze ervaring is dat banken hun beleid regelmatig aanpassen en soms ook afwijken van hun beleid. Bel daarom altijd met de bank om te kijken of de voorwaarden nog steeds hetzelfde zijn. Doe dit op tijd, want de verwerkingstijden van de aanvraag verschillen per bank en lopen uit van enkele dagen tot wel 2 maanden. Daarnaast kan je pas een rekening openen na jouw KVK inschrijving, dus doe deze ook op tijd!

Heb je nog vragen of wil je advies? Stel je vraag dan in de reacties of op ons forum!