Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Kamer van Koophandel in Den Haag

Ben je van plan je eigen bedrijfje te starten? Grote kans dat je jouw bedrijfje moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar kan dat zomaar als minderjarige? En hoe gaat dat precies in zijn werk? In deze blogpost leg ik je daar alles over uit!

Als eerste zal je moeten bepalen of je wel verplicht bent om jouw bedrijfje in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Of dit nodig is bepaal je aan de hand van de volgende criteria:

  • Je levert goederen en/of diensten. Bijvoorbeeld je verkoopt fietsen of je bent fotograaf.
  • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Bijvoorbeeld je factureert de kosten en het uurtarief.
  • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Bijvoorbeeld je fotografeert in opdracht van een klant en niet voor familie en vrienden.

Voldoe je aan alle drie de criteria? Dan zal je jouw bedrijfje officieel moeten inschrijven.

Als eerste is het belangrijk om een goed ondernemingsplan op te stellen. In dit plan maak je plannen en verwachtingen voor jouw onderneming. Hoe je een goed ondernemingsplan schrijft lees je hier. Als je bij de Kamer van Koophandel aankomt zullen ze je niet zomaar inschrijven zonder een duidelijk plan. Dat is om jou en jouw ouders te beschermen, wanneer je bedrijfje schulden maakt zijn zij namelijk verantwoordelijk.

Daarna zal je een rechtsvorm moeten kiezen. Wanneer je zelfstandig je bedrijf gaat runnen kies je het beste voor een eenmanszaak. Start je jouw bedrijfje met meerdere mensen? Bijvoorbeeld met een vriend of een van je ouders, dan ligt de vennootschap onder firma (VOF) het meest voor de hand. Bij beide vormen ben jij als persoon aansprakelijk, en zolang je ouders gezag over je hebben jouw ouders ook. In deze blog lees je meer over rechtsvormen en aansprakelijkheid.

Dan is het eindelijk zover, je kan naar de Kamer van Koophandel! Via de website van de Kamer van Koophandel kan je jouw inschrijving voorbereiden. Log in met je DigiD, kies jouw rechtsvorm, vul alle gevraagde gegevens in en verstuur het formulier. Vervolgens kan je direct een afspraak maken om jouw inschrijving definitief te maken.

Omdat je nog minderjarig bent zullen je beide ouders mee moeten naar de Kamer van Koophandel. Zij zijn namelijk jouw wettige vertegenwoordigers en moeten toestemming geven voor de inschrijving van jouw bedrijf.

Het is zover: vandaag is je afspraak bij de Kamer van Koophandel

Zorg ervoor dat jij en je ouders je ID-bewijs meenemen en neem je ondernemingsplan mee als je die hebt. Laat vooral zien dat je goed voorbereid bent en er zin in hebt, en binnen no-time sta jij ingeschreven met jouw eigen bedrijf!

Tip: na de afspraak krijg je een KVK-startersboekje mee. Maak of laat een foto van jou maken met dit boekje in je handen, en plaats deze op jouw sociale media. Zo weet iedereen dat ook jij nu een echte ondernemer bent.