
Wanneer je jouw eigen onderneming gaat starten, zal je moeten kiezen voor een rechtsvorm. Een rechtsvorm bepaald eigenlijk wie de onderneming bestuurd en wie er verantwoordelijk zhggbijn voor de onderneming. Een juiste rechtsvorm kiezen is dus erg belangrijk. In deze blog helpen we jou bij het kiezen van de juiste rechtsvorm.
In deze blogpost behandelen we 4 rechtsvormen: de eenmanszaak, VOF, B.V. en N.V.
Eenmanszaak
Wil je snel beginnen? En ga je zelfstandig (met jou als enige eigenaar) jouw bedrijf starten en runnen? Dan is de eenmanszaak de beste optie. Bij een eenmanszaak ben jij als persoon, en dus ook jouw ouders of wettelijke vertegenwoordigers verantwoordelijk voor de schulden van jouw onderneming. Vanaf 16 jaar kan je handlichting aanvragen, waarmee je deze verantwoordelijkheid van je ouders af haalt en zelf 100% verantwoordelijk bent.
Een eenmanszaak start je eenvoudig door een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. Heb je een handlichting verkregen van de rechtbank, en heb je daardoor de rechten verkregen zelf een bedrijf in te schrijven? Dan kan je dit ook zelfstandig doen zonder jouw ouders.
Vennootschap onder Firma (VOF)
Een Vennootschap onder Firma ligt het meest voor de hand als je met meerdere personen je bedrijf gaat starten. Elke ‘vennoot’ (eigenaar van het bedrijf) schrijft zich dan in bij de Kamer van Koophandel, en jullie zijn allemaal hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van jouw bedrijf. Hoofdelijk aansprakelijk betekend dat een schuldeiser schulden van jouw bedrijf op jou als vennoot kan verhalen. Schulden worden dus niet gedeeld door het aantal vennoten.
Om als minderjarige een VOF op te richten, heb je toestemming van je ouders of een handlichting nodig. Je kan dan jezelf inschrijven in de VOF. Heb je geen handlichting, of kan je geen handlichting aanvragen? Dan zullen je ouders namens jou moeten deelnemen in de VOF.
Besloten Vennootschap (B.V.)
Een besloten vennootschap is een rechtsvorm waar jij niet persoonlijk aansprakelijk bent. Een B.V. richt je op bij een notaris, waar je de verschillende functies (oprichter, bestuurder en aandeelhouder) verdeeld. Deze functies kan je verdelen over verschillende personen, of allemaal toewijzen aan 1 persoon. Bij een B.V. werk je met aandeelhouders, jij kan enig aandeelhouder zijn, maar je kan ook andere personen laten investeren in jouw bedrijf. Om de B.V. op te richten, moet je een startkapitaal inleggen van minimaal € 0,01. Dit kan in de vorm van geld, maar ook als een bezitting.
Om een B.V. op te richten als minderjarige heb je toestemming nodig van je ouders of heb je een handlichting nodig, waarvoor je minimaal 16 jaar moet zijn. Om een B.V. te starten, moet je eerst aan verschillende eisen voldoen. Vervolgens richt je de B.V. op bij de notaris, en schrijf je deze binnen 7 dagen in bij de Kamer van Koophandel. Er zijn verschillende instanties, zoals deze, die jou kunnen assisteren bij het oprichten van een B.V.
Naamloze Vennootschap (N.V.)
Tussen de B.V. en de N.V. bestaan er eigenlijk twee grote verschillen. Voor een N.V. heb je een startkapitaal van € 45.000 euro nodig, en de aandelen in een N.V. zijn makkelijker overdraagbaar. Bij een B.V. moeten de aandelen worden vastgelegd bij notariële akte (je moet dus bij elke wijziging naar de notaris), en staan de aandelen op naam. Wanneer je een aandeel wilt overdragen, moeten eerst alle andere aandeelhouders de keuze hebben gehad om dat aandeel zelf over te nemen.
Bij een N.V. zijn de aandelen vrij wisselbaar en hoeven deze niet te worden vastgelegd bij de notaris. Verder gelden dezelfde vereisten als bij een B.V.
Mis je een rechtsvorm of wil je meer te weten komen over een eenmanszaak, VOF, B.V. of N.V.? Stel je vraag dan op ons forum!